Nog eentje dan...

Vandaag op de valreep van 2014 nog even een dagje naar buiten. Jammer dat het een beetje bewolkt was, ik wilde namelijk mijn nieuwe lens (Tamron 150-600) testen. Ik had bedacht dat ik maar even naar Glimmen moest om de Middelste Bonte Specht die daar zit te vereeuwigen. Het lukte maar, hoewel de vogel goed meewerkte, was het niet de 'Star of the show'...

Read more: Nog eentje dan...

Bleek woestijnvogeltje

Vrijdagmorgen 28 november 2014, rond een uur of tien. Zo'n 50 man (en vrouw) staan te blauwbekken in een weiland. Ze hebben allen een barre tocht achter de rug door het sompige weiland of door een winderig maisstoppelland. Wat doen ze daar? Ze hopen een glimp op te vangen van een uiterst zeldzaam vogeltje (of toch weer een escape?). De Afrikaanse Woestijngrasmus, een allemachtig lange naam voor een bleek klein vogeltje.

Read more: Bleek woestijnvogeltje

Meest besproken vogeltje 2014

Er zit in Oegstgeest een vogeltje die de gemoederen stevig bezig houdt. Een Witkruintapuit. Zo'n vogeltje kan hier op eigen kracht komen, getuige aanvaarde gevallen in o.a. Denemarken, maar zo'n vogeltje kan ook gewoon ontsnapt zijn uit een kooitje. Wat ik er van denk, tja....

Read more: Meest besproken vogeltje 2014

DB Najaarsweekend 2014

Hoera, het was weer zover, Dutch Birding weekend op Texel. Vogeluitje van het jaar! Samen met Pa en dit jaar na het weekend ook met Ma, Ellen en de kinderen. We hebben prachtige dagen gehad. Voor mij helaas geen nieuwe soort (voor Pa mogelijk wel), maar met genoeg spektakel.

Read more: DB Najaarsweekend 2014

Koninklijk in de Eemshaven

Een vrije vrijdag vandaag. Eerst even zorgen dat Frank naar school komt en dan lekker bosjes kloppen in de Eemshaven. Om drie uur moet ik weer thuis zijn, want dan is Frank er weer. Vijf uren struinen, heerlijk. En dan ook nog Koninklijk bezoek meemaken.

Read more: Koninklijk in de Eemshaven

Oosterse Vorkstaartplevier!

Vorige week zei ik nog tegen Ellen: 'Ik heb wel weer eens zin in een nieuwe soort...' Vandaag kon die wens al worden ingewilligd. Wat moest ik er voor doen? Vrij regelen op het werk en 550 km rijden. Het was het waard!

Read more: Oosterse Vorkstaartplevier!

Het is lente!

Het is lente! Zonnetje schijnt, Tjiffen en Fitissen zingen weer en Neerlands mooiste vogeltje is ook weer terug.

Read more: Het is lente!

Hybride dag (op alle fronten)

Vandaag was het op alle fronten een hybride dag. Het was vandaag een kruising tussen succes en mislukking, mooi en ronduit slecht weer en zelfs de vogels hielpen mee.

Read more: Hybride dag (op alle fronten)

Tuintjes turen op 2 maart

"...voor mij is dit DE vogel van de afgelopen winter", een verrassende uitspraak van Peter de Knijff. Het gaat over een winter-braamsluiper in Culemborg. Waarom heeft Peter, die door middel van DNA-analyses onderzoek doet naar de taxonomie van braamsluipers, het daar over, terwijl de winter al zoveel spannends bracht?

Read more: Tuintjes turen op 2 maart

Trap, een kleintje

Donderdag 13 februari moest ik naar Kopenhagen voor mijn werk, als ik in mijn hotel aankom stel ik de wifi in en bijna direct krijg ik een melding van een Kleine Trap bij Langelo.... Dat is mijn local patch! En ik ben er niet.. Een kort verhaal hoe het toch nog goed kwam.

Read more: Trap, een kleintje

Braamsluiperidentificatieleed

Vandaag was de Dutch Birding vogeldag in Lunteren. Het programma beloofde veel leuks, maar dé verrassing kwam uit een ingelaste presentatie.

Read more: Braamsluiperidentificatieleed

2014, super uit de startblokken

Kan het nog gekker? Vorige week een onverwachtte Kaspische Plevier. Daarna twee armchairticks (Siberische Tjiftjaf en Humes Braamsluiper) en dan nu een Bruine Klauwier? De melding kwam te laat op zaterdag om direct te gaan rijden. Zondag moest het dan gebeuren.

Read more: 2014, super uit de startblokken

Armchairticks +2

De soorten zijn in beweging! Wat eens ondersoorten waren zijn nu soorten. Per 1 januari 2014 hebben Siberische Tjiftjaf en Humes Braamsluiper de volledige soortstatus. 2 soorten extra op mijn lijst.

Read more: Armchairticks +2

400? 415?

Pa kan dit jaar zijn 400e soort binnenhalen, hij heeft er nu 399. Op vrijdag werd een Kaspische Plevier ontdekt bij Wissenkerke. Zou dit zijn 400e worden (en mijn 415e)?

Read more: 400? 415?