Heel veel zin en tijd heb ik in januari nog niet. Na mijn 'Big year' van vorig jaar met een nieuw record voor mij (268 soorten), wil het dit jaar nog niet loskomen. Daarbij was ik ook nog de eerste week van het jaar ziek en de derde week voor het werk in Praag... Toch had ik deze maand een paar leuke soortjes... 

Al in de eerste week van januari werd in Zuidbroek een Witkopgors ontdekt, samen met een aantal Grauwe Gorzen. Ik was dus ziek en kon niet gaan. Pas op 8 januari kon ik even gaan kijken. De Witkopgors was al een tijdje niet meer gezien, maar de Grauwe Gorzen werden nog wel gemeld. Na een tijdje loeren en speuren tussen de vele Geelgorzen en Rietgorzen, ontdekte ik eindelijk een Grauwe Gors. Ik had verwacht dat ze wat meer zouden opvallen als een grote gors. Okee hij was wat groter dan de rest, maar een reus was het niet.
20170108 Grauwe Gors Zuidbroek
Als of het zo moest zijn, werd ook op de grens van Friesland en Drenthe een Witkopgors ontdekt. Slechts 10 minuutjes van mijn huis. Zondag de 15e had ik even tijd om te gaan kijken. Maar ja veel gorzen, ongelukkig zittend in de bomen. Niet vanuit de auto te zien en daarbij stromende regen. Dippen dus. Zondag 22 januari had ik weer tijd. Stralend weer, geen wind. Ideale omstandigheden! Om 11:30 was ik er, om om 11:40 uur te ontdekken dat de vogel er nog niet is en ik geen kaartje in mijn fototoestel heb. Ik ben vlak bij huis, dus snel even heen en weer. Rond 12:00 uur ben ik weer terug. In de tussentijd schijnt de vogel gezien te zijn. Prut! Maar goed, de vogel is er, posten! Tussen 12:00 en 15:00 uur sta ik te kleumen en in gezelschap van veel anderen gezellig te loeren naar lege bomen of grote groepen Geelgorzen.

Maar dan tegen 15:00 uur wordt de vogel ontdekt. In een boom in Friesland! En verhip ik sta op de goede plek om een aantal plaatjes te schieten. De vogel is zelfs zo sportief om ook even de weg over te steken en op een akker in Drenthe te gaan fourageren. Dat betekent een mooie 'tick' op de Drentse lijst!
20170122 Witkopgors Appelscha Smilde 01

20170122 Witkopgors Appelscha Smilde 02

20170122 Witkopgors Appelscha Smilde 03

Op 28 januari heb ik tijd om naar Wateren te gaan waar al een tijdje twee dwerggorzen zitten. Maar voordat ik weg ga zie ik in de notenboom in onze tuin een Pestvogel zitten.
20170128 Pestvogel Floralaan 22
Na deze verrassing ga ik op pad. Ik struin een uurtje rond bij de Ganzenpoel zonder de vogels te zien. Wel zie ik een mooie Klapekster.
20170128 Klapekster Ganzepoel
Als ik wat later dus onverrichterzaken thuis kom, zie ik op Waarneming.nl dat de vogels toch gezien zijn. Ik besluit als ik boodschappen moet doen dan maar eerst even weer naar de Ganzenpoel te rijden. Dat bleek een goede actie. De vogels laten zich super fraai zien en het betekent dat ik weer een vogeltje op mijn Drenthe-lijst kan bijschrijven.
20170128 Dwerggors Ganzenpoel 09

20170128 Dwerggors Ganzenpoel 12