Soms struikel je gewoon tegen iets leuks aan. Het was zondagmorgen redelijk mooi weer en het lukte mij om Ellen over te halen om een stukje te wandelen rond de Ganzenpoel bij Wateren.

Waar ging het mij om? Rond de Ganzenpoel had ik kans op Grote Kruisbekken, Grote Barmsijzen en mogelijk zelfs Witstuitbarmsijs. Het was een leuke wandeling, maar geen van de drie voornoemde soorten liet zich zien. Sterker het was sowieso erg stil op vogelgebied. Op een paar verdwaalde Pimpelmezen, Boomkruipers en Gaaien na zagen we zelfs helemaal niets. Toen we weer vlakbij de auto waren vlogen twee vogeltjes op uit de vegetatie en gingen in een Berkje zitten. Een van de twee vogels was duidelijk een Rietgors, maar de andere leek wel wat kleiner. Ik zei tegen Ellen dat het wel een Dwerggors leek. Geen gekke gedachte eigenlijk als je weet dat afgelopen winter op dezelfde plek twee Dwerggorzen hadden overwinterd. Met de kijker kwam ik er niet helemaal uit, maar gelukkig had ik ook mijn fototoestel meegenomen.

Thuisgekomen bekeek ik de foto''s en de kleine leek toch wel verdacht veel op een Dwerggors. Maar ja ik en gorzen... Het vogeltje had vrij zware flankstrepen en geen vleugelstrepen. De ANWB vogelgids geeft aan dat Dwerggors smalle flankstrepen en vleugelstrepen heeft. De rest leek allemaal wel goed. Klein snaveltje met recht culmen, oorvlekje, een oogringetje en een roodbruine kruinstreep.

Ik besloot de vogel met foto''s op Waarneming.nl te zetten als onzekere Dwerggors. Ik hoefde niet lang te wachten. Al snel werd mij duidelijk gemaakt dat het toch echt een Dwerggors was. Een leuke voor mijn zelfontdeklijst!
20171119 Dwerggors Ganzenpoel 2