Zondagmorgen, vroeg op. Eerst even zien of Max een beetje een goede start heeft, dat heeft ie en dan kan ik voor een kort rondje in de kop van Noord-Holland drie leuke eendjes 'oprollen'.

Ik tuf naar de Afsluitdijk alwaar de dag sowieso goed begint met een Rouwkwikstaart op de parkeerplaats. Als ik de Afsluitdijk over ben, draai ik de zuid-haven van Den Oever in. Best veel eendjes daar, maar het kost me maar weinig tijd om de Kleine Topper te vinden. 1-0 voor Dirk!
20160320 Kleine Topper Den Oever

20160320 Kleine Topper Den Oever 02
Mooi eendje, met een klein bultje op het achterhoofd en in tegenstelling tot mijn vorige waarnemingen van deze soort, actief met de kop uit de veren!

Dit smaakt naar meer! Nu proberen de Buffelkopeend te vinden. De voortekenen zijn slecht. Als ik het jachthaventje in loop kom ik een vogelaar tegen die mij bezweert dat de vogel er niet zit. Eigenwijs als ik ben loop ik toch door het jachthaventje in en 1 van de eerste vogels waar ik tegen aan blunder is de Buffelkopeend. 2-0 voor Dirk!
20160320 Buffelkopeend Den Oever
De vogel lijkt smoorverliefd op een vrouwtje Kuifeend, maar de liefde is zeker niet wederzijds.

Op naar de derde Amerikaanse eend. Hiervoor moet ik doorrijden naar Wormerveer, zo'n 60 km verder. Ook hier zijn de voortekenen slecht. De vogel is gezien, maar kort daarna opgevlogen. Er wordt mij echter vrij duidelijk uitgelegd waar naar toe ongeveer en verhip, ik blunder er zo weer tegen aan. 3-0 voor Dirk! Deze vogel laat zich wel heel mooi zien! En het is ook een beetje een Amerikaan zoals je mag verwachten. Protserig, flamboyant en vooral erg agressief.
20160320 Ringsnaveleend Wormerland 04

20160320 Ringsnaveleend Wormerland 02
Dit in het kort over de drie Amerikanen. De topper van de dag was echter dé vogel van Nederland. Ik hoorde vandaag voor het eerst dit jaar de Grutto! En ondanks dat het druilerig weer was, wist ik dat het voorjaar was begonnen.