Sinds vrijdagavond is er onrust in vogelaarswereld. Op Facebook was namelijk een fotootje geplaatst met de vraag welke vogel er op stond. Nou dat was wel duidelijk; een Roodkeelnachtegaal! Dat zou een eerste voor Nederland zijn! Maar waar zit hij precies? Is hij geringd, of liever is hij ongeringd? Zit hij er nog? Is hij zichtbaar vanaf openbaar terrein? Vragen, vragen vragen!

Nou hij blijkt er nog te zitten werd vrijdagavond vastgesteld. In Hoogwoud, Noord-Holland. Waarschijnlijk is hij ongeringd en ja, je mag de vogel bij iemand in de tuin komen bekijken, tegen een entreeprijs van €5,- 

Ik keek het allemaal beschouwend aan; entreeprijs voor een vogel? Het moet niet gekker worden. Ik voelde niet veel behoefte om te gaan kijken en stiekem hoopte ik dat de vogel een vollière-ringetje om had. Daarbij kon ik zaterdag ook helemaal niet.

Maar in de loop van de zaterdag bleek dat de vogel er puntgaaf uitzag en zeker geen ringetje droeg. Ook verschenen de eerste goede foto's van de vogel in kwestie. Kriebels wat een mooi vogeltje! Toen ik ook nog te horen kreeg dat de mega-twitch, want dat was het op zaterdag met zo'n 400 waarnemers, dankzij adequaat optreden van Dutch Birding en bewoonster heel ordelijk was verlopen, besloot ik zondag toch maar te gaan kijken.

Toen ik zondagmorgen wakker werd om 7:00 uur was het wit in Bovensmilde. Gelukkig was er niet heel veel sneeuw gevallen, maar toch de weg was wit en ik verwachtte een barre glibberige reis. Nadat ik koffie had gezet en brood had gesmeerd toog ik naar Hoogwoud. Eenmaal op de doorgaande weg was van de sneeuw weinig meer te merken, alleen tussen Sneek en de afsluitdijk was het nog wat wit op de weg, dus na een rustige reis kwam ik om 9:30 uur aan.

Op de parkeerplaats bij de sporthal kwam ik een aantal bekenden tegen en het werd snel gezellig. Lopend naar de plaats waar de vogel zich zou ophouden begon het wat te kriebelen en toen ik op de plek was aangekomen was de adrenalinespiegel aardig gestegen. Helaas, de vogel zat even in een dicht Laurierbosje en was niet zichtbaar. Wachten dus! Na ongeveer een kwartier liet de vogel zich even zien om met een boogje achter de schutting van de bekende tuin te gaan zitten. Tijd om aan te sluiten in de rij bij de voordeur, €5,- in de aanslag te houden en te wachten.

Er stonden zo'n 20-30 man met mij in de rij en ook hier was het weer gezellig en beschaafd. Vogelaars die voor de tweede keer in de rij stonden werd gevraagd de nieuw aangekomenen voor te laten, wat ook gewoon gebeurde! Na een kwartiertje stond ik in de huiskamer te kijken naar de Roodkeelnachtegaal die op zo'n meter of 5 afstand zijn buik vol at met de daar neer gestrooide meelwormen. Kicken! Mijn camera ratelde aan één stuk door op de automatische stand en na een dikke minuut werd mij gevraagd plaats te maken voor de volgende groep waarnemers. Blij liep ik naar buiten. Wat een vogel, wat een twitch, fantastisch!

Buiten kon je bij de plaatselijke jeugd een kop koffie kopen en ondanks dat ik zelf koffie bij me had besloot ik deze uiting van ondernemerszin te steunen (ik werk per slot bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en een kop koffie te kopen. Met de dampend hete koffie in de handen bekeek ik mijn foto's. Zeker niet onaardig en ik ben zeer tevreden.
20160117 Roodkeelnachtegaal Hoogwoud 01

20160117 Roodkeelnachtegaal Hoogwoud 02
17 januari en al een soort in de pocket! 'What's more to come?'