Dutch Birding Weekend 2015 laat zich het beste samenvatten als hele dik pap met verrassend weinig krenten. Het was een ware Roodborst work-out, elke keer weer de kijker voor de ogen om te ontdekken dat er weer een Roodborst door de bosjes scharrelde, het miegelde van deze schitterende vogeltjes. Pas in blessuretijd was het raak! Eindelijk kon ik een lifer intikken; Siberische Boompieper!

Vrijdagmorgen voordat het licht was struinde ik al over Texel. Al gauw had ik mijn eerste Bladkoninkje ontdekt en was ik erachter dat er enorm veel vogels op het eiland verbleven. Enorme groepen Koperwieken, Goudhanen en Roodborsten. 

20151017 Koperwiek Texel

20151016 Goudhaan Texel
Op een vogelakker ontdekte ik een Tapuit en hier heb ik weer de nodige tijd aan besteed, gewoon omdat ik dat zo leuk vind.

20151016 Tapuit Texel

20151016 Tapuit Texel 02
Op het eiland verbleven ook meerdere Beflijsters. In de groepen Koperwieken vielen ze meestal op door hun harde 'getjak'.
20151017 Beflijster Texel
Grappig was de IJsvogel waar ik tegen aan strompelde, had ik volgens mij nog nooit op Texel gezien.
20151016 IJsvogel Texel
Op zaterdag vogelde ik lekker verder. Wat waren er veel vogels op het eiland. Ik raapte lopende de dag een leuk rijtje soorten op, waaronder deze Grauwe Franjepoot.
20151017 Grauwe Franjepoot Texel
Een jonge Havik keek verlekkerd naar een drieste Graspieper, de Graspieper had niets te vrezen, de Havik flapte even later rustig weg.
20151016 Havik Texel
Twee Strandleeuwerikken lieten zich aardig fotograferen bij de Westerslag.

20151017 Strandleeuwerik Texel
Op zondag reed ik naar de Noordpunt van het eiland. Bij het reddingboothuis zat een Smelleken op de dijk.
20151018 Smelleken Texel
En even verderop deze slanke Torenvalk, met korte vleugels en zwarte nageltjes helaas...
20151018 Torenvalk Texel
Maar voor de klapper moest ik wachten tot na het Dutch Birding Weekend. Op maandag werd een Siberische Boompieper ontdekt. Klein nadeeltje, die maandag was Frank jarig en ik had mezelf voorgenomen om die dag NIET te vogelen. Ik heb dus geduldig gewacht tot dinsdag.

In de stromende regen liep ik dinsdagmorgen eenzaam over het fietspad waar de vogel de maandag de hele tijd was gemeld. Het was maar krap aan licht en na een dik uur zoeken had ik nog niets gevonden. Ik besloot nog eenmaal de drie armen van de driesprong af te lopen en verhip direct op de eerste arm zag ik een vogeltje vanuit de berm van het fietspad de boom in vliegen. Daar zat ie, de Siberische Boompieper. LIFER!
20151020 Siberische Boompieper Texel

20151020 Siberische Boompieper Texel 02
Toppunt van dit verlengde vogelweekend... 

Vanaf woensdag begon het wat te waaien uit Westelijke richting, zodat ik nog wat zee-soorten kon oppikken. Ik kon noteren; Meerdere Grote ZeeĆ«enden, veel Roodkeelduikers, een enkele Kleine Jager, meerdere Zeekoeten en een Kleine Alk. Deze laatste vogel vloog met een Zeekoet door de branding. Direct werd de vogel als Kleine Alk gedetermineerd door betere zeevogelkijkers dan ik (In Drenthe krijg je nu eenmaal niet veel oefening), maar ik vond de vogel wel een beetje fors voor een Kleine Alk. Qua formaat was ook Papegaaiduiker een optie geweest, ik zal het nooit weten...