Er zit in Oegstgeest een vogeltje die de gemoederen stevig bezig houdt. Een Witkruintapuit. Zo'n vogeltje kan hier op eigen kracht komen, getuige aanvaarde gevallen in o.a. Denemarken, maar zo'n vogeltje kan ook gewoon ontsnapt zijn uit een kooitje. Wat ik er van denk, tja....

Wekelijks mag ik met de trein naar Den Haag. Ik kom dan langs Leiden Centraal en van daar is het maar 25 minuten lopen naar de plek waar het vogeltje zich ophoudt. Tot voor kort had ik niet zo de behoefte of de tijd om op Leiden Centraal uit te stappen en de wandeling te ondernemen. Tot voor kort... Want als je de foto's van het vogeltje ziet is het natuurlijk een alleraardigst vogeltje. Goed, het verenkleed is erg ropperig en qua tenen benadert het vogeltje een leprapatiënt met een vergevorderd ziektebeeld, maar als je dat wegdenkt is het gewoon een schattig vogeltje. Daarnaast is de vogel niet schuw en laat zich, getuige de vele mooie foto's, goed fotograferen.

Dinsdag 4 november moest ik weer naar Den Haag en had ik 's morgens wel even tijd en inmiddels ook zin om de vogel te twitchen. Dus bij Leiden Centraal uit de trein, 25 minuten lopen en verhip, de eerste vogel die ik zie is de Witkruintapuit! Leuk. Nu even een fotootje maken. Als ik mijn camera heb gepakt is de vogel gevlogen om zich daarna zeker een half uur niet meer te laten zien. Net als ik het wil opgeven en naar het werk wil gaan zit hij ineens vlak voor me. Het klopt, totaal niet schuw en erg fotogeniek en door zijn gedrag ook leuk om te bekijken. Ik sta dus ondanks de twijfelachtige herkomst van het vogeltje gewoon te genieten.
20141104 Witkruintapuit Oegstgeest 2
Wat me opvalt aan het vogeltje is dat hij een klein wit befje heeft (waarschijnlijk 1 veertje). Dit was me op eerdere foto's nog niet opgevallen, maar was er wel... Ik weet niet wat het betekent, foutje, inteelt, ondersoort... Op foto's op het internet van andere Witkruintapuiten kan ik nergens zo'nbefje ontdekken.

Is deze vogel nu wild of ontsnapt? Toen ik de vogel nog niet had gezien was ik er natuurlijk van overtuigd dat de vogel is ontsnapt. Maar nu ik de vogel heb gezien denk ik er heel anders over, raar hè? Zonder gekheid, ik heb echt geen idee. De vogel heeft natuurlijk beschadigingen die door een verblijf in een kooitje zijn te verklaren, maar even goed kan dit komen door zijn jaaggedrag rondom de flat waar de vogel zich ophoudt.

Het is gewoon afwachten wat het CDNA in al haar wijsheid besluit of deze vogel op de 'lijst' mag. To be honoust, I don't care, ik ben blij dat ik het vogeltje heb gezien, ik heb er van genoten.