Hoera, het was weer zover, Dutch Birding weekend op Texel. Vogeluitje van het jaar! Samen met Pa en dit jaar na het weekend ook met Ma, Ellen en de kinderen. We hebben prachtige dagen gehad. Voor mij helaas geen nieuwe soort (voor Pa mogelijk wel), maar met genoeg spektakel.

Op vrijdag 10 oktober vogel ik met Pa het eiland rond. We rapen een heleboel gewone soorten op, spektakel blijft vooralsnog uit. Hoogtepunt is de Waterpieper die bij de Robbenjager loopt. We checken hem op de kenmerken van Amerikaanse en verhip hij komt een heel eind (geen teugelstreepje bijvoorbeeld), maar als zo vaak 'close, but no sigar'.
20141010 Waterpieper Texel
's Avonds ga ik zonder Pa (heeft last van de rug) naar het Eierlandse huis. Er is een zeer leerzame lezing over de herkenning van de Kleine Torenvalk.

Op zaterdag 11 oktober beginnen we vrij rustig in de buurt van de Koog. Pa heeft nog steeds last van de rug. Ik ontdek mijn eerste Bladkoninkje van het weekend, op de roep, het wordt nog wel eens wat met mij... Pa heeft zelfs het geluk hem te zien. We keutelen lekker over het eiland, het is niet dik allemaal. Maar dan komt er een melding van een 'isabelklauwier'. Gaaf! Sowieso nieuw voor pa en ik vind klauwieren gewoon leuk.
De vogel zit op de Jan Ayeslag. Het is wel een stukje lopen (ongeveer 400 meter ;-)) en het is er wel heel druk. De vogel laat zich mooi zien, maar wel wat ver weg. Het is een 2e kj vogel en het is nog niet zo gemakkelijk om hem op soortnaam te brengen. Sommigen zeggen dat het een Turkestaanse is, anderen weten zeker dat het een Daurische is. Ik weet het niet, het is wel een leuke vogel. Voor mij maakt het ook niet zo veel uit ik heb beide soorten al, maar voor Pa is het wel leuk als hij tot op soort wordt afgemaakt, verzamelsoorten tellen namelijk niet.
20141011 Putative Turkestaanse klauwier Texel
Als we staan te kijken, en we staan er zeker niet alleen, komt er luid roepend een Roodkeelpieper over.

Zondag vogel ik 's morgens door de tuintjes. Ik probeer wat Roodborsttapuiten op de foto te krijgen. Dan valt mij een mooie lichte vogel op. Het zal toch niet? Voorzichtig meld ik dat ik via de app groep dat ik een spannende Roodborsttapuit heb. O.a. Pieter van Veelen bekijkt de vogel en helaas moeten we uiteindelijk concluderen dat het een spannende vogel is, maar wederom; 'close but no sigar!'
20141012 Roodborsttapuit Texel
Aan het eind van de ochtend komt Ellen met de kinderen en Ma. Het vogelen wordt even op pauze gezet.

Op maandag is het niet zulk best weer. We gaan met zijn allen naar Den Burg om te winkelen. Als ik buiten sta te wachten voor weer een klerenwinkel wordt er een Roze Pelikaan gemeld op het eiland. Het is de vogel van Hengelo en op de terugweg van Den Burg naar ons huisje vereren we de vogel met een bezoekje.
20141013 Roze pelikaan Texel
Aan het eind van de middag gaan Ellen en ik nog even wandelen bij de tuintjes en ik weet de Hop fraai op de foto te krijgen.
20141013 Hop Texel
Mijn topmoment volgt echter op dinsdag als ik mijn allereerste Kleine Vliegenvanger ontdek. Dat geeft toch wel een goed gevoel. De vogel laat zich mooi bekijken en fotograferen.
20141014 Kleine vliegenvanger Texel
's Avonds ontdek ik, alweer op de roep, een Bladkoning. 

Woensdag ontdek ik mijn eerste Bladkoninkje zonder het geluid te horen. Het vogeltje scharrelt vlak voor mij langs, maar laat zich niet fotgraferen. Als ik naar de Noordpunt rijd kom ik Marnix tegen, die mogelijk een Pallas Boszanger heeft gezien. De vogel in kwestie laat zich echter niet zien, wel een Vuurgoudhaantje en een mooie bleke tjif die we op basis van de foto's later tot Siberische Tjiftjaf kunnen promoveren. Gave soort!
20141015 Siberische tjiftjaf Texel
De week loopt langzaam op zijn einde. De laatse dag zie ik op het strand nog leuk 7 Paarse Strandlopers alsook een mooie tamme Drieteenstrandloper.
20141017 Paarse strandloper Texel

20141017 Drieteenstrandloper Texel
Volgend jaar weer? Wie weet, misschien ook maar eens een keer een DT weekend op Vlieland proberen. De kans op Siberische Boompiepers is daar wat groter en die heb ik nog niet.