Vandaag was de Dutch Birding vogeldag in Lunteren. Het programma beloofde veel leuks, maar dé verrassing kwam uit een ingelaste presentatie.

Deze ingelaste presentatie kwam van Peter de Knijff, dé verrassing? ... Er was DNA materiaal verzameld van de braamsluiper van de Eemshaven die ik hier aan het eind van afgelopen jaar zag en fotografeerde. De presentatie van Peter begon met een slide met foto's van 3 braamsluipers waar recentelijk DNA van was verzameld. Eén van de foto's was bovenstaande foto van mij! Kicken!
Maar wat nog leuker was; deze braamsluiper behoorde op basis van het mitachondriaal DNA tot de blythi-groep en wel van dat deel van die groep, waarvan nog niet eerder een exemplaar van in Noord-West Europa was vastgesteld.
20140208 Braamsluiperidentificatieleed DBA-Dag
De meest linker vogel is de Eemshaven-vogel, de middelste is gevangen bij Bloemendaal in okt 2013 en de rechtse vogel is de vogel van Castricum van sep 2013.

Mijn braamsluiper lijstje wordt nu wel erg leuk:

> Braamsluiper (Sylvia curruca)
> Humes Braamsluiper (Sylvia althaea)
   > Vale braamsluiper (Slyvia a halimondendri), Groningen 02-01-2006
   > Siberische braamsluiper (Sylvia a blyhi) Eemshaven 29-12-2013

Grote kans dat in de nabije toekomst de Humes braamsluiper verder wordt gesplitst, zit ik mooi aan de goede kant van de discussie.