In het Drents Friese woud vliegen een aantal Grote kruisbekken rond. Een Noordelijke soort kruisbekken, die een slag groter zijn dan de Kruisbek, een forse stierennek hebben en een enorme snavel. Die zouden wel opvallen dacht ik, maar dat viel tegen.

Er vliegen in het Drents Friese woud veel, heel veel, kruisbekken rond. Sommige echt met hele fijne snaveltjes, maar ook Kruisbekken met stevige snavels. Opvallend was dat ik regelmatig Kruisbekken zag waarvan ik dacht dat; "hé dat zou er een kunnen zijn." Totdat ik er echt een zag. Jemig, wat een snavel hebben die beesten en wat een dikke stierennek.

20131020 Grote kruisbek m Drents Friese wold

20131020 Grote kruisbek v Drents Friese wold

Zodra je er een in de kijker hebt twijfel je niet meer. Daarbij komt dat de vogels toch echt een ander geluid maken. Een meer melodieus hard diep 'Kuup!' Meer in detail valt op dat de snavels welhaast vierkant lijken en dat de snijrand van de snavelhelften wat lichter lijkt dan bij de Kruisbek. Ik weet niet hoeveel Grote kruisbekken er in de groepen kruisbekken rondvlogen, ik heb tenminste 1 man en 1 vrouw op de foto.