Ik heb bedacht dat ik van alle bijzondere soorten een foto wil. Dit betekent dat ik ga twitchen op soorten die ik al eens gezien heb. Vandaag wou ik proberen om de IJsduiker van de Eemshaven en de Kuifaalscholver en de Koereiger van het Lauwersmeer te platen. Het werd een mooie dag.

Voor dag en dauw sta ik op om naar de Eemshaven te rijden. Te vroeg, want als ik aan kom is het nog niet licht. Ik tuur in het halfduister in de Emmahaven. Na een tijdje zie ik ver weg een duiker, scoop er op en ja hoor daar zwemt ie, de IJsduiker. Maar ja, veel te ver weg voor een foto. Omrijden dus... Aan de overkant aangekomen klauter ik over de dijk om te constateren dat de vogel weer aan de overkant zit. Dit kan wel eens zo'n dagje worden. Ik rij weer terug om te ontdekken dat ik de vogel nu helemaal niet weer kan vinden. Wel vliegt er een late Grote stern. Bijna geef ik het op als ik helemaal in de hoek en vlak onder de wal de vogel weer vind. Platen! En dan, is de vogel weg... Geen idee waar hij is gebleven.

20131117 IJsduiker Eemshaven
Ik besluit naar de Lauwersmeer te rijden. In de haven vind ik eerst niet de Kuifaalscholver. Wel een paar zeer tamme, en daarmee goed te fotograferen, Sneeuwgorzen.
20131117 Sneeuwgors Lauwersoog
Volgens een aantal aanwezige vogelaars vloog de Kuifaalscholver net door de haven, dus die moet ergens zitten. En ja hoor, al snel vind ik hem. een mager zonnetje is inmiddels doorgebroken, leuk voor de foto.

20131117 Kuifaalscholver Lauwersoog
2 van de 3 binnen! Nu nog proberen de Koereiger te vinden. En al weer heb ik geluk, weer een vogelaar die me op het reigertje wijst. En wederom zit de vogel ver weg. Gelukkig () is er een onverlaat die het veld in loopt (idioot!) en de vogel opjaagt. Hiermee komt de vogel wel een stuk dichterbij en het lukt me om een leuke foto te maken. Topdag! Snel naar huis en daar nog even nagenieten.

20131117 Koereiger Lauwersmeer