2013 is een magisch jaar! Ik had al 7 nieuwe soorten en nu is er een melding van een Dwerguil bij Lettele. Zou een 8ste nieuwe soort mogelijk zijn dit jaar?

Nou, dat zou nog wel eens moeilijk kunnen worden. Nergens meer een vermelding van de vogel op Waarneming.nl en Dutch Birding. Vol verbazing vloekte ik de boel bij elkaar. Compleet 'out of the blue' hadden Waarneming.nl en Dutch Birding de Dwerguil van Lettele op 'embargo' gezet omdat de vogel territoriaal zou zijn... Kom op, het is december, wat een idioterie! Het bleek ook allemaal niet zo heel veel te helpen. Vandaag liepen er ruim 60 man door het bos, en dat moet gezegd, netjes op het pad en zo niet, dan sprak de groep de overtreder aan.

Ik was er vanuit gegaan dat we (Pa was mee) de hele dag door het bos moesten zoeken, a la het zoeken naar een Swinhoes. Niets was minder waar, na slechts 10 minuten was het raak. De vogel zat in een Rodondendron, 5 seconden en toen weer weg. Binnen! Nu nog op de foto. En zelfs dat lukte vrij snel. Wat een beestje, wat een start, dat verdiende vervolg.
20131229 Dwerguil Lettele 3

Dat vervolg moest dan in Zwolle plaatsvinden, bij de Sperweruil. Nu had dat wel wat voeten in de aarde. Wat voor een gat is dat, Zwolle? Geen internet op de telefoon, geen satellieten om de TomTom aan te sturen, dat werd dwalen over een industrieterrein in Zwolle. Gelukkig kwamen we een paar Belgische vogelaars tegen die minstens zo verdwaald waren. Samen kwamen we er uit en toen we eenmaal de plek hadden gevonden, bleek de vogel erg mee te werken!
20131229 Spwerweruil Zwolle 2

20131229 Spwerweruil Zwolle

Wauw, twee prachtige uilen op een dag, dit werkt verslavend en het is nog vroeg. Ik wil nog naar de Eemshaven om de mogelijke Siberische braamsluiper op de foto te krijgen. Pa ziet dat niet meer zitten en wil naar huis. Ik zet hem bij de auto af en ik tuf vrolijk naar de Eemshaven. En verhip, de vogel werkte helemaal mee! geen gezoek net als de vorige keer, toen ik alleen de vogel hoorde. Nee de vogel ging vrijwel direct in beeld zitten.
20131229 Siberische braamsluiper Eemshaven

Gingen alle vogeldagen maar zo gemakkelijk, maar ja het is natuurlijk wel 2013. Een jaar om lang te onthouden!