1 februari
Vandaag wilde ik nog even kijken of ik de gekleurringde Kleine zwaan uit Engeland terug kon vinden om de ring nu geheel af te lezen. Helaas was het erg mistig vandaag en alle zwanen die ik zag zaten erg ver weg. Wel vond ik de Duitse zwaan terug die ik afgelopen zondag ook al zag.

20060201 taiga  20060201_toendra.jpg
In een groep ganzen bij Lheebroek kon ik 4 Kleine rietganzen bijschrijven. Samen met een grote groep Toendrarietganzen en Kolganzen zaten ze erg dicht langs de weg. Helaas heb ik ze niet goed op de foto kunnen krijgen.
In de buurt van Ravenswoud kwam ik een oude bekende tegen; Knobbelzwaan (PK57), deze vogel zat ook al in deze omgeving op 18-01-2004.

6 februari
Uit Engeland kreeg ik vandaag een mailtje waarin gemeld werd dat de Kleine zwaan waarvan ik dacht dat deze in Engeland was geringd (zie 29 jaunuari) in werkelijkheid in Rusland was geringd. En wel vorig jaar augustus bij "Lovetskiiy Island Gulf of Korovinskaia". Dit is meer dan 3000 km van de plaats waar ik hem zag.

9 februari
Vandaag en ook gisteren naar Zuidlaren geweest om de daar aanwezige Roodhalsgans te zoeken. helaas was ik beide keren niet succesvol. Deze soort prijkt dus nog steeds niet op mijn Drentse lijst. Wel vond ik nog een gekleurringde Kleine Zwaan (350A).

10 t/m 13 februari
Samen met mijn vrouw, kinderen, ouders, zus, zwager en hun kinderen een lang weekend naar het Brabantse geweest. Aan vogelen niet echt toe gekomen. Wel even naar de "Mariapeel" geweest. Het gebied lijkt veel op het Fochteloërveen. In deze tijd van het jaar is het in zulke gebieden relatief rustig.
Bij ons huisje wel leuke soorten op de vetbollen, o.a: Zwarte meesKuifmeesStaartmeesBoomklever en Grote bonte specht.
Zwarte mees  20060212 staartmees Overloon
 
Boomklever  20060212_grote_bonte_specht_Overloon.jpg

22 februari

Kon ik in januari al een nieuwe soort bijschrijven op mijn huislijst. In februari volgt nummer twee van dit jaar. Zaten er in januari ongeveer 60 Grote barmsijzen in de tuin. In februari waren deze allen weg. Verbazend was het dan ook dat in een klein groepje Groenlingen zowaar één Kleine barmsijs zat.

25 februari
Blauwe kiekendiefVandaag weer een lekker klein rondje Drenthe gedaan. Opvallend was dat er overal al veel minder ganzen zitten, en als ze er al zitten, zitten ze erg ver weg. Wel zaten er meerdere groepen Wilde zwanen waaronder ik nog een leuke gekleurringde vond (zie Kleurringpagina's).
Op het nieuws was een bericht dat het niet goed gaat met de roofvogels in Nederland, veel soorten worden illegaal bejaagd en vergiftigd en er schijnt zelfs handel te zijn in roofvogels (?!). Ik kan weinig begrip opbrengen voor mensen die zich bezighouden met deze praktijken en wat mij betreft mag men deze lieden verwerken tot een nieuwe variant kattenvoer!
Met name met de Blauwe kiekendief gaat het niet goed, ik was dan ook blij dat ik deze soort vandaag voor het eerst op de foto heb kunnen krijgen.
's Avonds als ik op de terugweg ben van een volleybalwedstrijd vliegt er bij Westervelde nog een Kerkuil voor de auto langs. Vanwege de grote helderwitte verschijning begrijp ik dat sommige mensen deze vogel voor een geest aanzien.

28 februari
Het kan niet op deze maand met mijn huislijst. Vandaag kon ik de derde nieuwe huissoort van dit jaar noteren. Op de weilanden achter ons huis zaten 5 Knobbelzwanen en 6 Wilde zwanen. Die laatste soort had ik nog niet eerder waargenomen vanuit mijn tuin.