Zelf ontdekt pareltjes

Mijn mooiste eigen ontdekkingen

Ik ben niet de beste vogelaar van Nederland. Eigenlijk ben ik gewoon een kneus. Ik ben kleurenblind, ik heb een slecht gehoor en helaas een beperkt geheugen. Ik ben gewoon een amateur die het heerlijk vindt om vogels te kijken en dat al sinds dat ik jong was. In al die jaren in het veld ben ik een aantal keren tegen een leuke eigen ontdekking aangestrompeld. In deze lijst laat ik mijn mooiste ontdekkingen de revue passeren.

1. Alpenheggenmus, 10 mei 2008, Vlieland

By far mijn mooiste eigen ontdekking!

2. Zwartkopgors, 10 oktober 2020, Texel

Een waardige nummer 2!

3. Kleine Vliegenvanger, 14 oktober 2014, Texel

Niet één keer, maar twee keer ontdekte ikzelf een Kleine Vliegenvanger. Het bijzondere hierbij is dat het beide keren in dezelfde tuin op Texel was.

4. Steppekiekendief, 21 augustus 2011, Leutingewolde

Er waren tijden dat Steppekiekendief nog een zeldzaamheid was en een indiensoort. Mijn eerste Steppekiekendief was een adult mannetje bij Smilde, maar bij gebrek aan een bewijsplaatje is deze niet geaccepteerd. In 2011 was het wel raak in de Bolmert bij Leutingewolde. Daarna ontdekte ik er ook nog een tijdens een Dutch Birding weekend op Texel.

5. Roodstuitzwaluw, 16 juni 2012, Texel

Geweldig gevoel om eens tegen deze soort aan te struikelen!

6. Sperwergrasmus, 5 november 2022, Lauwersmeer - Kustweg

Twee keer ben ik al tegen een Sperwergrasmus aangestrompeld 16 september 2018 en 5 november 2022. Beide keren aan de Kustweg in het Lauwersmeer en beide keren heb ik de vogel ook op de foto gekregen.

7. Baltische Mantelmeeuw, 28 november 2009, Hoornse Plas

Geen volledige soort, slechts een 'ondersoort' maar wel een fijne. Op de meeuwenslaapplaats aan het Hoornse Meer. Samen met Martijn Bot, deze in Finland gekleurringde vogel.