januari
Om het jaar goed te beginnen ga ik naar de Lauwersmeer, het is prachtig weer en er zijn veel vogels op de wieken.

Op de akkers langs de Zoutkamperril zit een gigantische groep Groenlingen, met daartussen enkele Grote barmsijzen en Rietgorzen. Op de Vlinderbalg loopt een Grote zilverreiger. Deze soort komt in steeds grotere getale voor in de Lauwersmeer.

 Battling Botaurus

In het riet zijn twee Roerdompen in elkaars vaarwater gekomen, een verstilde dans volgt, het is een prachtig schouwspel.
Even verder op de Ballastplaat zit een enorme groep Bonte kraaien mooi te zijn in de zon. De kleurenpracht van deze vogels verleidt mij tot het maken van enkele foto's. Rondom me is het erg lawaaiig door de alom aanwezige Kramsvogels. Als ik omhoog kijk komt op majestueuze wijze een Zeearend aanvliegen. Even later wordt de eerste Zeearend gevolgd door een tweede en gezamelijk geven ze een spectaculaire luchtshow weg. Het is puur kicken!
In het vakantiedorp Robbenoort zitten 3 Pestvogels schitterend boven in een boom. Voor ik ze op de foto kan zetten word ik er wreed aan herinnerd dat het de eerste maandag van de maand is. Op het geluid van de sirenes kiezen de prachtige vogels het luchtruim en kan ik ze niet meer terugvinden. In de haven van lauwersoog dobbert een Roodhalsfuut, maar voor de rest is het er rustig.
In de Anjummer Kolken ziet het zwart van de ganzen. Voor mijn Kleurringpagina's fotografeer ik 1 gekleurringde Rotgans en 2 Kolganzen met een halsband. Het was weer de moeite waard.

Op de terugweg ga ik nog even langs Groningen bij de daar ontdekte Vale braamsluiper. Zoeken levert weinig op, maar dan word ik door de ontdekker op het spoor gezet. De vogel zit 's middags meer in de hoge bomen vlak naast de school. Al gauw ontdek ik de vogel en maak ik, vanwege de intredende schemering, met de videocamera een aantal "recordshots".

Vale braamsluiper?

De vraag of het daadwerkelijk om een Vale braamsluiper (halimondendri) gaat zal de tijd leren. Van de vogel is DNA materiaal verzameld.

8 januari
Op zondag 8 januari ga ik met mijn vader naar de Eemshaven. Zaterdag 7 januari is daar namelijk een vermoedelijke Amerikaanse zilvermeeuw ontdekt. Het is ijzig koud in de Eemshaven. De vogel in kwestie vinden we snel. Het is een opvallende 1e winterkleed grote meeuw, die aanmerkelijk donkerder is dan de andere eerstejaars grote meeuwen in zijn omgeving. Verder valt de meeuw op door een meer opgerichte houding en omdat hij hoger op de poten lijkt te staan. Toch "voelt" de vogel niet helmaal goed. Het is het allemaal net niet... Bij thuiskomst blijkt onze twijfel bij meer mensen gevoeld. Goed het is een aparte zilvermeeuw, maar past binnen de variatie. Op de site van Dutch Birding (www.dutchbirding.nl) komt al snel een verhandeling van Rik Winters, een van Nederlands betere "meeuwenkenners":"De vogel is in gesleten juveniel kleed, waardoor deze ongebruikelijk donker oogt op de bovendelen. De onderdelen zijn niet ongewoon donker voor een europese zilvermeeuw, maar wel licht voor een amerikaanse. De geheel donkere staart is (zeer) ongebruikelijk voor europese zilvermeeuw, maar opmerkelijk genoeg zijn in dezelfde groep nog tenminste twee eerste winter vogels (en een tweede winter) aanwezig die ook een volledig donkere staart hebben. De tekening op zowel de onder- als bovenstaartdekveren is vrij fors voor een europese vogel, maar niet extreem en te licht voor een typische amerikaanse zilvermeeuw: ze tonen meer wit dan donker. De snavel is wat betreft vorm en tekening vergelijkbaar met veel amerikaanse zilvermeeuwen, maar was in het veld vergelijkbaar met of identiek aan die van de meerderheid van de aanwezige europese zilvermeeuwen. Wat formaat en structuur betreft was tenminste één andere eerste winter met geheel donkere staart zeer vergelijkbaar en waren er verder enkele vogels van verglijkbaar formaat aanwezig. De tertialtekening en het minder duidelijke venster op de binnenste handpennen vallen binnen de variatie van zowel europese als amerikaanse zilvermeeuw. Alhoewel het de vraag is of deze vogel erg zou opvallen als deze zich tussen amerikaanse zilvermeeuwen zou bevinden, is het hoogstwaarschijnlijk een wat afwijkende europese zilvermeeuw."
De vogel gaat te boek als "afwijkende" Zilvermeeuw. Was het nu een verloren dag? Nee, ik heb weer het een en ander geleerd over de herkenning van grote meeuwen en ik ben lekker weer een ochtend met een van mijn favoriete bezigheden bezig geweest; kijken naar vogels.
20060108 amerikaanse zilvermeeuw Eemshaven
14 januari
Een rondje Midden Drenthe staat op het programma. Even meeuwen kijken op het zandgat in Beilen, en uiteraard de vele ganzen afspeuren die zich in dit gebied ophouden. Maar eerst nog even naar Assen om naar Pestvogels te zoeken. Deze worden al een tijdje gemeld vanaf het veemarktterrein. Maar pestvogel zouden geen pestvogels heten als ze er niet waren. Het is me nog steeds niet gelukt om een pestvogel fatsoenlijk op de foto te krijgen. Onverrichter zaken ga ik verder naar het zandgat in Beilen. Hier zitten rond de 700 meeuwen. Voor de Kleurringpagina's fotografeer ik een adulte Zilvermeeuw. Wandelend langs de plasjes ontdek ik de Grote gele kwikstaart die daar overwintert. In de Mussels zitten naast de daar altijd aanwezige Grote canadese ganzen enkele duizenden Kolganzen. Hiertussen lopen enkele Brandganzen en Toendrarietganzen, maar verder kan ik niets ontdekken. Terugrijdend langs de Beilervaart zie ik nog een Grote zilverreiger en fotografeer ik nog een schitterende Buizerd. De dag sluit ik af met een groep Wilde zwanen in de zonsondergang bij smilde.

 Wilde zwanen

18 januari
Ik woon nu ruim 7 jaar in Bovensmilde en mijn "huislijst" is inmiddels aardig stabiel. Ik was dan ook aangenaam verrast dat ik vandaag een nieuwe soort kon bijschrijven. Met de veranderende situatie rond ons huis; het rijper worden van een nieuwbouwwijk, moest het er eens van komen. En vandaag was het zover. De eerste Goudvink in onze tuin. Snel kon ik de vogel vastleggen op de foto. Het was een opvallend roodgekleurd exemplaar. Het zou me niet verbazen als de vogel uit meer noordelijke streken naar ons land is gekomen om te overwinteren.

Goudvink

29 januari
Vandaag lekker een klein rondje Midden Drenthe gedaan. Het was fantastisch weer, prachtig zonnig en rond het vriespunt. Ik was op zoek naar wat gekleurringde ganzen voor mijn Kleurringpagina's. Bij Eemster ontdekte ik een gekleurringde Kolgans. Spectaculairder vond ik echter de ontdekking van een Letse Wilde zwaan met een blauwe halsband en een Engelse Kleine zwaan met een kleurring. Als toetje nog een knobbelzwaan met een Duitse halsband en mijn dag was geslaagd.
20060129 1C17 Eemster kamp