Je hebt topwaarnemingen en je hebt "Mwoah"-waarnemingen. De waarneming van de Zwartkoprietzanger valt wel een beetje in de laatste categorie. Maar ja, nieuwe soort (454, als geaccepteerd) en dan moet je niet zeuren.

Ik moest, of eigenlijk ik wilde vandaag even werkgerelateerd naar Zutphen. Gisteren was een Zwartkoprietzanger ontdekt bij Rhenen, dus slim als ik ben, had ik mijn vogelspullen toch maar even in de auto gelegd. Dat bleek achteraf een goed idee. Toen ik rond 11:30 uur in Zutpen klaar was, was de Zwartkoprietzanger helaas al een tijd niet gehoord. De laatste waarneming was van 8:15 uur. Waarschijnlijk zou de vogel dus alleen in de vroege ochtend en de late namiddag te doen zijn. Later op de middag was voor mij geen optie want ik zou die avond voor het eerst van mijn leven naar een opera (De barbier van Sevilla), dus had ik bedacht via Zwolle (Pallas Boszanger en Oehoe) naar huis te gaan. Ik was echter nog maar koud onderweg toen de melding kwam dat de vogel toch weer werd gehoord. Dan toch maar even proberen. Toen ik op de erg slipperige en schuine dijk in Rhenen aankwam werd de vogel onregelmatig zacht zingend gehoord. In de anderhalf uur dat ik op de gladde dijk zat (was wel wat nat aan de bips ;-)) heb ik de vogel meerdere keren zacht zingend en ver weg gehoord. Helaas heb ik de vogel niet gezien, maar horen is scoren.
 
Toen ik weer naar huis wilde kwam ik nog even in gesprek met een reporter van de Gelderlander en die heeft zowaar nog een artikeltje op hun site gezet, waar ik met naam en toenaam en zelfs een foto ben vereeuwigd...
 
Op de terugweg naar huis ben ik toch ook nog maar even in Zwolle langsgegaan bij de Pallas Boszanger en de Oehoe. Beiden lieten zich gemakkelijk en leuk zien.
20240301 Pallas Boszanger 01 Zwolle
 
20240301 Oehoe Zwolle
De grande dame van de Moldavische Staatsopera zong 's avonds overigens mooier en zeker harder dan de Zwartkoprietzanger.
Bits on Birding (Archief)
 • Ringetje

  Een ringetje bij een zeldzame vogel betekent vaak niet veel goeds. Hoe anders deze keer.

  Read more …

 • 26 kilometer

  Er zit al een tijdje een Taigaklapekster in de Amsterdamse waterleidingduinen. Vaag taxon en eigenlijk heb ik er al een op het Fochteloerveen gezien, maar ja, bij deze was DNA afgenomen. Toch maar even kijken...

  Read more …

 • Horen is scoren!

  Je hebt topwaarnemingen en je hebt "Mwoah"-waarnemingen. De waarneming van de Zwartkoprietzanger valt wel een beetje in de laatste categorie. Maar ja, nieuwe soort (454, als geaccepteerd) en dan moet je niet zeuren.

  Read more …

 • Oosterse Tortel

  De derde alweer en wederom een "meena"

  Read more …