De derde alweer en wederom een "meena"

De Oosterse Tortel kent twee ondersoorten:

 • Meenatortel S o meena broedt in centraal Azië en Zuidwest-Siberië oost tot het Altai-gebergte en zuid in de Himalayas tot Nepal;
 • Oosterse Tortel S o orientalis broedt verder oostelijk in centraal Siberië en Zuidoost-Azië tot Noord-Vietnam.

Beide komen als dwaalgast naar Europa. Overwinteren is min of meer de norm in Noordwest-Europa, met maar weinig gevallen buiten het winterhalfjaar. Beide ondersoorten, Meenatortel en nominaat Oosterse Tortel, zijn als dwaalgast te verwachten en er is een kans dat ze ooit soortstatus verkrijgen.
(Bron: www.dutchavifauna.nl )

Ik heb inmiddels 3 Oosterse Tortels (allen ondersoort meena) op mijn lijst:

 • 23-01-2010, Wergea;
 • 01-02-2020, Sneek;
 • 13-01-2024, Sneek.

Omdat de twee laatste vogels beide in Sneek overwinterden leek het me leuk om eens te kijken of deze twee waarnemingen misschien dezelfde vogel betreft. En toen viel me wat op.

Bij het vergelijken van de foto's viel het mij op dat de de hoeveelheid zwart op de onderstaart bij de vogel van 2020 aanzienlijk minder uitgebreid was dan bij de vogels uit 2010 en 2024.

20100123 Meenatortel Wergea 01
Meenatortel, 23 januari 2010, Wergea

20200201 Meenatortel Sneek 01
Meenatortel, 1 februari 2020, Sneek

20240113 Meenatortel Sneek 01
Meenatortel, 13 januari 2024, Sneek

Hoe zit dat? Is dat een leeftijd-dingetje? Alle drie de vogels worden gewoon aangeduid als adult... Of is het variatie? Of...?

Bits on Birding (Archief)
 • De draad weer oppakken

  Na het overlijden van mijn vader vind ik het lastig om de draad weer op te pakken. Vogels kijken en buiten zijn heeft een andere lading gekregen. Toch blijf ik naar buiten gaan en probeer te genieten van de leuke dingen die de natuur en buiten zijn biedt.

  Read more …

 • Dag vriend

  Maandag 30 oktober 2023 is mijn vader en vogelvriend overleden.

  We deelden een gezamenlijk hobby of beter… een gezamenlijke passie! De natuur…. en dan meer specifiek vogels kijken.

  Read more …

 • Groene Bijeneter

  Eén keer per jaar in augustus gaan we met mijn schoonfamilie een korte periode kamperen. Mooi in de buurt, geen gedoe. In 2012 werd in deze vakantie een Kortbekzeekoet bij Lauwersoog ontdekt. Dit keer was het zelfs nog spectaculairder; een Groene Bijeneter op het Fochteloerveen.

  Read more …

 • Kloet'n kiek'n

  7 februari wordt er halverwege de middag een Siberische Waterpieper doorgegeven in de Hoeksche Waard. Ik neem het voor kennisgeving aan. Het zal... en ik kan er deze week sowieso niet naar toe.

  Read more …