Nog een Oostelijke, shit!

In oktober zag ik een Oostelijke Gele Kwikstaart op Texel. Mooie vogel, goed geluid, maar geen poepjes verzameld en dat is wel essentieel. Nu werd er zo waar weer een Oostelijke Gele Kwikstaart ontdekt, nu bij Paesens en nu naast dat de vogel er goed uitzag en een goed geluid maakte is er ook poep verzameld. Om aan de goede kant van de discussie te verblijven, vandaag toch maar even gaan kijken.

Read more: Nog een Oostelijke, shit!

Bosjeskloppen 2022

Niets mooier dan bosjeskloppen in het najaar. Favoriet gebied is dan voor mij de Kustweg van het Lauwersmeer. Aan de kust en nog enigzins bereidbaar vanuit Bovensmilde. Het viel niet tegen!

Read more: Bosjeskloppen 2022

Een ver op Zee-eend

Vorig jaar tijdens het DB-weekend werd er op Schiermonnikoog een Amerikaanse Zee-eend ontdekt. Om Texel af te gaan en dan naar Schiermonnikoog te gaan, gaat me te ver. Gemist dus. Dit jaar kwam het toch nog weer goed.

Read more: Een ver op Zee-eend

Geelbrauwgors!

Vogeltrek concentreert zich voornamelijk langs de kust. Dwaalgasten kun je dan ook het beste daar zoeken. Maar soms is het ook in het binnenland bingo.

Read more: Geelbrauwgors!

Oostelijke, no shit!

Jaarlijks ga ik met veel plezier naar het Dutch Birding weekend. 4 dagen lekker vogelen op Texel. Meestal zie ik weinig spectaculairs en dat dreigde dit jaar ook te gebeuren. Het eiland was leeg. Geen vogels in de bosjes, geen vogels op de akkers. Totdat op zaterdag rond half drie een melding komt van een mogelijke Oostelijke Gele Kwikstaart.

Read more: Oostelijke, no shit!

Italiaan

Op Goede vrijdag 15 april 2022 werd een Italiaanse Mus gemeld in Garderen. Ellen en ik zaten in Maastricht en moesten die dag terug naar huis. In principe kwamen we op de terugweg redelijk vlak langs Garderen, dus dat leek een 1-2 tje. Het liep iets anders

Read more: Italiaan

Grensgeval

Op maandag 14 februari 2022 werd een Zanggors (Melospiza melodia) ontdekt bij Doel, Oost-Vlaanderen, Belgiƫ. De vogel fourageerde ongeveer 100 meter van de Nederlandse grens en kon dus potentieel ook in Nederland opduiken. Dat deed hij dan ook. Het zou een nieuwe soort voor mij kunnen worden, maar... 300km rijden (en ook weer 300km terug), dat is niet zomaar op een achternamiddag te doen. De nieuwe werkweek was net begonnen, ik was net afgelopen weekend naar Zuid-Holland en Zeeland geweest voor een hybride Zwarte Wouw x Oostelijke Zwarte Wouw en het komend weekend zou ik met Ellen en Frank naar Rotterdam. Dat leek kansloos! Maar, het lukte uiteindelijk toch om de vogel te zien.

Read more: Grensgeval

Hybride

Al geruime tijd vliegt er een hybride Zwarte Wouw X Oostelijke Zwarte Wouw op de Korendijkse Slikken in Zuid-Holland. Nu is dat geen plusje op de lijst maar wel een mooie en intrigerende vogel. Die wilde ik wel zien, maar het is ver rijden en er kwam elke keer wat tussen. Zo niet zondag 13 februari, toen toog ik toch naar Zuid-Holland en zag deze toch wel bijzondere vogel.

Read more: Hybride

Armchair-tick

Een armchair-tick is een vogel die je een tijd geleden gezien hebt en die nu leidt tot een plusje op de lijst. Dit kan zijn omdat de status van een vogel verandert op basis van nieuwe inzichten, maar meestal komt het omdat een ondersoort wordt gepromoveerd naar soortstatus.

Read more: Armchair-tick