Eén keer per jaar in augustus gaan we met mijn schoonfamilie een korte periode kamperen. Mooi in de buurt, geen gedoe. In 2012 werd in deze vakantie een Kortbekzeekoet bij Lauwersoog ontdekt. Dit keer was het zelfs nog spectaculairder; een Groene Bijeneter op het Fochteloerveen.

Sinds kort hebben wij een caravan, heerlijk. Vanmorgen werd ik wakker in een heerlijk bedje, maar lang bleef ik daar niet in liggen. Toen ik mijn telefoon pakte stond daar een melding van een Groene Bijeneter in Friesland. Natuurlijk dacht ik direct aan de waddeneilanden, maar het bleek het Fochteloerveen te zijn, mijn eigen achtertuin! Gelukkig stonden we op een Camping bij het Dwingelderveld en in no time zat ik in de auto om de reis richting het Fochteloerveen te aanvaarden, mijn schoonfamilie in verbijstering achterlatend.

Rond half tien was ik op de plek van de vogel en verduld ik kon hem gelijk inkoppen. Prachtig zat hij boven in een Berkje van waaruit hij af en toe een korte voedselvlucht ondernam. Schitterend.
20230805 Groene Bijeneter 08 Fochteloerveen
Na een klein half uur vloog de vogel op en kon hij niet direct worden teruggevonden, maar het bleek dat hij iets verderop in de stuiken was gaan zitten.

20230805 Groene Bijeneter 01 Fochteloerveen
Hier bleef hij niet lang zitten en rond half elf vloog de vogel op om niet weer teruggevonden te worden.
20230805 Groene Bijeneter 06 Fochteloerveen

20230805 Twitchers Groene Bijeneter Fochteloerveen Benno van den Hoek
(foto: Benno van den Hoek - De ontdekker)
Wat een prachtige waarneming en pas mijn tweede potentieel nieuwe soort voor 2023, na de Pacifische Waterpieper van Februari.