Meeuwen zijn leuk, maar meeuwen zijn ook lastig! Belangrijk bij de determinatie van grote meeuwen is de hoeveelheid zwart op de vleugel, maar er is meer...

Bij het Hoornse Meer is een erg leuke meeuwenslaapplaats. Aan het begin van het jaar ga ik daar vaak even kijken. Dit is namelijk een gemakkelijke plek om zowel Geelpootmeeuw als Pontische Meeuw te vinden. Maar er zijn daar ook echt leuke soorten gezien zoals Ringsnavelmeeuw (2004) en Baltische Mantelmeeuw (2009, zelf ontdekt). Vandaag dacht ik weer een gave soort te hebben ontdekt; Kumliens Meeuw (Larus glaucoides kumlienie). Kumliens Meeuw is een ondersoort van de Kleine Burgemeester en onderscheidt zich daarvan door een kleine hoeveelheid grijs tot zwart in de vleugelpunt.

1234567

Plaatjes overgenomen van Gull Reseach Organisation (http://gull-research.org/)

20230104 Scandinavische Zilvermeeuw 01 Hoornse Meer

20230104 Scandinavische Zilvermeeuw 03 Hoornse Meer

20230104 Scandinavische Zilvermeeuw 02 Hoornse Meer

Dat zag er spannend uit. Voorzichtig zette ik de vogel op waarneming.nl met een vraagteken en een begeleidende tekst; "Ik voer hem eerst maar eens in als Kumliens (zou dan versie 6 zijn cf handboek meeuwen). Vogel heeft weinig zwart in vleugel en ook nog beperkt tot buitenvlaggen. Graag hoor ik reacties.".

De eerste reactie is dat de vogel wordt opgepikt op "Grunn twitchers" en daarna in de appgroep "zeldzaamheden info". In eerste instantie wordt er positief gereageerd, maar later blijkt de "Jizz", dat is een verbastering van General Impression of Shape and Size toch niet erg op een "burgemeester" te duiden. Te zware gonyshoek in de snavel en de kleur niet groen genoeg, kop ook meer zilvermeeuw achtig, net als postuur.

Consensus uiteindelijk is dat het een Scandinavische Zilvermeeuw is (Larus argentatus argentatus). Op basis van de "Jizz" lijkt me dat ook goed. Jammer, maar het was superleerzaam.