Vogeltrek concentreert zich voornamelijk langs de kust. Dwaalgasten kun je dan ook het beste daar zoeken. Maar soms is het ook in het binnenland bingo.

En dan niet zomaar bingo! Een Geelbrauwgors in Drenthe, het moet niet gekker worden. Vrijdagmiddag rond half vijf wordt de vogel doorgegeven via de Top-of-Holland Vogelappgroep. Op een half uur van mijn huis, maar o, zo ver weg. Ik heb namelijk piketdienst dierziekten en ik heb van vijf tot zes hierover een vergadering. Daarna kan ik nog snel heen, om voor het donker, rond kwart voor zeven de vogel nog even te kunnen zien. De vergadering loopt echter uit en ik zit me op te vreten. Om elf minuten over zes sluit de voorzitter de vergadering en kan ik op pad. Een race tegen de klok en tegen de duisternis. Ik red het om om twintig voor zeven op de plek te zijn en kan in het halfduister snel bij iemand door de telescoop gluren en de vogel zien. Binnen! Geen foto's, daarvoor is het te donker, wel ontlading, wat een soort!
20221021 Blijdschap in het donker na het zien van de Geelbrauwgors Bunne
21 oktober 2021, Blijdschap en opluchting!

Op 22 oktober rij ik 's morgens in het halfdonker weer naar Bunne met het idee de vogel beter te zien en zo mogelijk op de foto te zetten. Als ik aankom ben ik niet de enige ;-)
20221022 oploop in het donker bij de Geelbrauwgors Bunne
Heel twitchend Nederland bevindt zich op een weggetje nabij Bunne om de vogel te zien. Ik sluit aan bij de meute en ben blij dat ik lang ben. Met enig gewurm en geduld weet ik een plekje in de meute te vinden en kan ik de vogel beter bekijken en zelfs een aantal foto's maken. Geen wereldplaten, meer studies in pastel...
20221022 Geelbrauwgors 01 Bunne
22 oktober 2022, Geelbrauwgors, Bunne

Omdat ik met Ellen de caravan naar de stalling moet brengen kan ik niet wachten op beter licht en besluit ik voor mezelf dat ik 's middag nogmaals ga kijken.

Tegen twee uur 's middags rij ik wederom richting Bunne, heel relaxed nu. Het is licht, ik heb tijd en als ik aankom zie ik ook geen grote meute meer staan. Hooguit een man of 40 () staan nog te  kijken. Ik sluit aan en weet nu eindelijk een aantal acceptabele foto's te maken. Wat een beest!
20221022 Geelbrauwgors 07 Bunne
22 oktober 2022, Geelbrauwgors, Bunne
20221022 Geelbrauwgors 09 Bunne
22 oktober 2022, Geelbrauwgors, Bunne.