Al geruime tijd vliegt er een hybride Zwarte Wouw X Oostelijke Zwarte Wouw op de Korendijkse Slikken in Zuid-Holland. Nu is dat geen plusje op de lijst maar wel een mooie en intrigerende vogel. Die wilde ik wel zien, maar het is ver rijden en er kwam elke keer wat tussen. Zo niet zondag 13 februari, toen toog ik toch naar Zuid-Holland en zag deze toch wel bijzondere vogel.

Zwarte Wouw (Milvus migrans) en Oostelijke Zwarte Wouw (Milvus lineatus) worden in Nederland als twee afzonderlijke soorten gezien. In andere landen worden lineatus en migrans veelal als ondersoorten van migrans gezien. Milvus lineatus is, zoals de Nederlandse naam al suggereert de oostelijke tegenhanger van onze Zwarte Wouw (migrans). In een heel groot gebied hybridiseren deze twee (onder)soorten en zo'n dergelijke hybride verblijft dus nu in Nederland. Onderstaand kaartje heb ik "gejat" uit het zeer lezenswaardige artikel op subalpinebirding.com; Eastern Black Kites in Europe: a new look.
Zwarte Wouw clinaal

De vogel van de Korendijkse Slikken is dus zo'n hybridevogel, maar man, wat een mooie. Met name die arend-achtige tekening op de bovenvleugels, wauw!
20220213 Hybride Zwarte Wouw x Oostelijke Zwarte Wouw Korendijkse Slikken 01