Op 16 december deelt iemand een post op facebook dat hij een vreemde vogel heeft gezien, mogelijk wat leuks. Het plaatje laat overduidelijk een Purperkoet zien. Even later is bekend waar de vogel is gezien; Alblasserdam. Een Purperkoet in Nederland, laat de disussie maar beginnen... 

Purperkoeten zijn prachtige paarse "kippen". Geen wonder dus dat ze vaak in waterwildcollecties voorkomen en uiteraard ook wel eens ontsnappen. Vaak gaat het hier om Smaragdpurperkoeten en Grijskoppurperkoeten. Vogels die volgens "kenners" ook niet echt het dwaalgastpotentiaal hebben om hier wild te komen, al zijn de meningen omtrent een bepaalde ondersoort Grijskoppurperkoet (Caspius) wat meer fluïde. De vogel van Alblasserdam is een Westelijke Puperkoet. Het verspreidingsgebied van deze soort omvat Spanje en Zuid-Frankrijk. Redelijk dichtbij en dus wordt het mogelijk geacht dat deze soort op eigen kracht wild in Nederland kan verdwalen. Daarbij komt dat deze soort Purperkoet op een of andere manier minder in waterwildcollecties wordt gehouden.

Echter de vogel van Alblasserdam heeft dan weer een afhangende rechtervleugel en is dus niet puntgaaf. Volop reden voor discussie over vermeend wild en mogelijk escape. De stellingen worden weer stevig betrokken.

Ik wilde de vogel wel graag zien, maar vrijdag wilde ik eerst naar mijn ouders, dus toen had ik geen tijd. Zaterdag hadden we met de volleybalvereniging de schone taak om een vakantiepark van blad te ontdoen (voor de broodnodige sponsorinkomsten). Met 35 man 22.000 kilo blad geruimd, dus ook geen tijd. Zondag had ik dan eindelijk wel tijd. Niet te vroeg weg, het was tenslotte zondag en een mens heeft wel zijn rust nodig. Dus iets na 11 uur kwam ik aan in Alblasserdam, om te horen dat de vogel prachtig was gezien, maar net het riet in was gesjouwd. Wachten dus tot het beest er weer uit zou komen, nou dat gebeurde uiteindelijk 3 uur later (zucht). Maar toen heb ik hem ook prachtig gezien.
20211219 Purperkoet Alblasserdam 02

20211219 Purperkoet Alblasserdam 03

20211219 Purperkoet Alblasserdam 04

20211219 Purperkoet Alblasserdam 05

20211219 Purperkoet Alblasserdam 06

20211219 Purperkoet Alblasserdam 07

En wordt dit een nieuwe soort op mijn lijstje? Geen idee, de papieren zijn goed, je weet het maar nooit. Een ding is echter wel zeker, ik heb hem gezien en sta dus aan de goede kant van de discussie.