Als er een Schreeuwarend ter plaatse wordt gemeld, dan gaat er als twitcher van alles door je heen. Ik neem jullie eens mee hoe dat voelt

Het is zondag 3 oktober 2021, het regent. Ik zit naar Parijs-Roubaix te kijken en heb bewondering voor de helden op twee wielen. Dan...

13:52 uur: melding van Schreeuwarend ter plaatse in de buurt van Raamsdonksveer! Dat is 2 uur en 20 minuten rijden. Ik kan er dus om 16:15 ongeveer zijn. Echter ik ga 's avonds naar de nieuwe James Bond film. De film begint om 19:30 uur, dat betekent dat we om 19:00 uur weg moeten. 19:00 uur min 2 uur en 20 minuten, dat betekent dat ik op zijn laatst weer rond 16:40 uur vanuit Raamsdonksveer terug moet naar Bovensmilde. Dat is 25 minuten de tijd om de vogel te vinden en te zien. Dat wordt hem dus niet. Berusting!

19:14 uur: De hele middag is de vogel op een akker aanwezig geweest. Er volgt een berichtje dat de vogel tegen donker is ingevallen in een Abelenbosje nabij Waspik, dat lijkt op een slaapplek! Maar ja morgen is het maandag en moet er gewerkt worden.

22:15 uur: De James Bond film is afgelopen en het nadenken begint!

22:45 uur: Het besluit is gevallen! Ik ga maandagochtend naar Waspik, ik stuur via de werk app-groep de melding dat ik niet aansluit bij een tweetal vergaderingen. Toch nog een voordeel van al dat thuiswerken en het idee van plaats- en tijdonafhankelijk werken.

4:15 uur, maandagochtend: mijn wekker loopt af. Best vroeg! Snel ontbijten!

4:35 uur: Vertrek richting Waspik. Ik wil er in het donker staan, om te voorkomen dat ik de vogel mis.

6:45 uur: Na 2 uur en 10 minuten aankomst in Waspik. Het was druk onderweg, ik heb nooit geweten dat er al zoveel mensen zo vroeg onderweg zijn. Het is nog donker! Langzaam komen er steeds meer vogelaars aan.

7:15 uur: Langzaam wordt het licht, het Abelenbosje is maar een verrekt klein bosje om zo'n grote vogel in te verstoppen, toch zien we hem niet, hij zal toch niet stiekem gisteravond laag zijn doorgevlogen?

8:00 uur: Het is al aardig licht. De buizerds, Kraaien en Kauwen vliegen al volop, maar nog geen spoor van een Schreeuwarend. De twijfels worden groter.

8:30 uur: Nog steeds niks, ik heb al visioenen dat ik dik 2 uur heb gereden om in de mongolenwaaier de Schreeuwarend te dippen. Mooi zuur en dan moet ik straks nog dik 2 uur terugrijden en vanavond ook nog langer doorwerken om de verloren uren in te halen.

8:38 uur: Luide schreeuw van de andere kant van het bosje dat de vogel vliegt. Doldwaas ren ik de 100 meter om de vogel te zien. Nou die is te zien en hoe! Op zo'n 10 m recht over onze hoofden hangt de vogel schitterend tegen de wind. Euforie, kicken, kijken en platen!

8:50 uur: De vogel glijdt langzaam richting de akkers en daar landt hij. De vogel vliegt nog een paar keer op en gaat dan op grote afstand op een akker zitten. Ik schiet nog een paar platen en denk dan aan naar huis gaan.

9:26 uur: Ik vang de terugrit naar huis aan, nog nagenietend van deze prachtige vogel. Het is pas mijn eerste nieuwe soort dit jaar (al kan het nog gebeuren dat de Jufferkraanvogel van Voorst op de lijst komt) en brengt de teller voor mij op ergens tussen 444 en 446 soorten in Nederland (progressief en optimistisch progressief).

11:37 uur: Ik rij de oprit van ons huis op en na een korte babbel met Ellen en een kop koffie ga ik tegen 12:00 uur aan het werk. Een welbestede maandagochtend ;-)

20:47 uur: Ik heb de foto's bekeken en bewerkt en heb het stukje voor mijn site klaar. Dierendag 4 oktober. Het kan beroerder!