Jufferkraanvogel, een soort die op eigen kracht in Nederland kan komen, getuige één vermelding op de officiële Nederlandse lijst. Vaker echter betreft het escapes... Bij Lith in Noord-Brabant liep er een met goede papieren, gave vleugels en geen ring gezien. Tijd voor weer een lange autorit.

Jufferkraanvogel is de kleinere, maar ook mooiere versie van de Kraanvogel. Die wil ik wel graag zien en op mijn lijst. Maar zoals ik al schreef, ze zijn mooi. En mooi is gewild bij allerlei lui die vogels in kooitjes willen houden. Vogels in kooitjes is geen goed idee en dat vinden de vogels zelf ook. Zodra ze de kans krijgen smeren ze hem. Het gevolg is een scala aan vrij vliegende kooivogels, of zoals ze ook wel genoemd worden; ''Escapes''. Lastig verhaal voor twitchend Nederland. Is de vogel die je ziet nu wild of ontsnapt? Als de vogel een ''kwekersring'' draagt verstomt een eventuele discussie al snel; Escape! Maar als geen ring wordt gezien, dan wordt uitgebreid gediscussieerd over de herkomst van de vogel. Termen als ''vagrancy potential'', ''rui'' en ''sleet'' vliegen je om de oren.

De vogel van Lith zat ver weg in een weiland en leek redelijk goed uit de discussie te komen. Geen ring dus en de conditie van de vogel leek redelijk okay. Daarbij kwam dat dezelfde vogel een paar dagen eerder ook in Limburg zat en mogelijk een paar weken eerder in Hongarije.. Zoals gezegd een goede kandidaat!

En dus knorde ik op deze zonnige zondagvond na het avondeten nog even op en neer naar Noord-Brabant alwaar ik de vogel, weliswaar van grote afstand en met hinderlijk tegenlicht, prachtig zag.
Jufferkraanvogel, 6 mei 2018, Lith 
Echter op ''The day after the night before'' besloot de dame dichterbij te komen en over de hoofden van de toen aanwezige vogelaars te vliegen en werd het duidelijk dat ook deze schoonheid een ''ringbearer'' was. Geen +1 op de lijst, maar een mooie vogel was het wel deze Frodo.