Maandag 30 oktober 2023 is mijn vader en vogelvriend overleden.

We deelden een gezamenlijk hobby of beter… een gezamenlijke passie! De natuur…. en dan meer specifiek vogels kijken.

Ik bewaar warme herinneringen aan onze vogelavonturen. Samen naar de Bolmert en het Lauwersmeer. Vogels kijken, kletsen, genieten! Weidevogels in de Bolmert, ganzen bij Anjum, steltjes in de Ezumakeeg.
We breidden onze avonturen uit met heerlijke vogelweekenden op Texel. Samen over zee kijken… óf als er een bijzondere soort op het eiland werd gemeld samen er naar toe crossen.

We kregen in het vogelaarswereldje de bijnaam: “De broers Vogt”…., we waren altijd samen….

We werden in de loop van de jaren met het vogels kijken steeds fanatieker, we kregen een pieper, ….  We werden twitchers, we wilden zoveel mogelijk soorten zien. Dat twitchen was iets waar we samen veel plezier aan beleefden. Werd er een nieuwe soort gepiept, dan belde ik Pa en kwam hij met zijn autootje naar Bovensmilde rijden om vervolgens bij mij in de auto te stappen.
Zo konden we zomaar na werktijd nog even naar Zeeland rijden om een Ralreiger te twitchen en daarna via Utrecht terug om een Krekelzanger te gaan zien. In Utrecht kwamen we er overigens achter dat ik mijn telescoop in Zeeland had laten staan (dat is gelukkig goed gekomen). Toen ik een paar dagen later een brief van het CJIB in de bus kreeg was het wat pijnlijker.
We hadden een goede taakverdeling. Pa zorgde voor de catering (Engels drop en droge worst) en deed de navigatie (kaart op schoot en bijna altijd de snelste en beste route). Ik mocht rijden. Samen wilden we zoveel mogelijk vogels zien en samen zagen we zeker heel veel vogels.

Een van mijn mooiste en meest dierbare vogelherinneringen is het moment dat Pa zijn 400e soort in Nederland zag. Het was bij Wissenkerke in Zeeland en het betrof de Kaspische Plevier. De foto bij dit artikel vat heerlijk ons gevoel samen. Pa had nooit verwacht deze mijlpaal te halen.

Niet lang na deze topdag zijn we helaas steeds minder vaak samen gaan vogelen. Fysieke ongemakken zorgden er voor dat Pa moest afhaken. In het begin was Pa nog wel geïnteresseerd in mijn solo vogelavonturen, maar ook dat sleet langzaam. Ik raakte mijn vogelvriend kwijt.

Maar mijn vriend bleef….

Pa, je was mijn vriend, bent mijn vriend en zal altijd mijn vriend blijven! Ik zal je missen!

Vriend,… Rust zacht

Bits on Birding (Archief)
 • Ringetje

  Een ringetje bij een zeldzame vogel betekent vaak niet veel goeds. Hoe anders deze keer.

  Read more …

 • 26 kilometer

  Er zit al een tijdje een Taigaklapekster in de Amsterdamse waterleidingduinen. Vaag taxon en eigenlijk heb ik er al een op het Fochteloerveen gezien, maar ja, bij deze was DNA afgenomen. Toch maar even kijken...

  Read more …

 • Horen is scoren!

  Je hebt topwaarnemingen en je hebt "Mwoah"-waarnemingen. De waarneming van de Zwartkoprietzanger valt wel een beetje in de laatste categorie. Maar ja, nieuwe soort (454, als geaccepteerd) en dan moet je niet zeuren.

  Read more …

 • Oosterse Tortel

  De derde alweer en wederom een "meena"

  Read more …