Heerlijk in het begin van het jaar een dagje naar Zeeland om de Zeeuwse winterspecialiteiten te zien. Het is vroeg op staan, ver rijden, maar zeker de moeite waard.

Bij zonsopkomst sta ik Zeeland. Ik heb dan al dik 2,5 uur snelweg achter de wielen. Thuis had ik eenlijstje gemaakt met plaatsen waar soorten zitten die op mijn verlanglijstje staan. De eerste soort die ik kan binnen tikken is een Sneeuwgans, Het was toch al een paar jaar geleden dat ik deze soort had waargenomen. De vogel zat met het beperkte licht wel wat ver weg voor een fatsoenlijk foto, maar goed.
20210123 Sneeuwgans Ouddorp

Van de Sneeuwgans rijd ik door naar de Brouwersdam, hier verwacht ik de meeste leuke wintersoorten te zien en dat klopt ook. Naast Paarse Strandlopers en Grote Stern zie ik Kuifduikers, meerdere IJseenden, Roodkeelduikers, 1 Parelduiker,  en 1 IJsduiker.

20210123 IJseenden Brouwersdam

20210123 Parelduiker en IJsduiker Brouwersdam

Na de Brouwersdam rijd ik naar het Veerse Meer. Hier moet de ster van de dag zitten, de Kortbekzeekoet. Helaas, de zon staat laag en pal tegen, dus er is weinig te zien. Ik besluit door te rijden naar Westkapelle. Gewoon omdat ik het daar altijd leuk vind, het is tenslotte ook gewoon een dagje uit. Het blijkt een goede keuze. Ik zie meerdere gekleurringde meeuwen, waarvan blauw AS de meest intrigerende is. Ik heb nog geen idee bij welk project deze vogel hoort.

Nadat ik boodschappen heb gedaan (koffie was op) rijd ik terug naar het Veerse Meer. De zon staat nu gunstiger en na wat zoeken is de Kortbeekzeekoet redelijk snel gevonden. Maar zoals zo veel vogels in Zeeland zit de vogel wel ver weg.

20210123 Kortbekzeekoet Veerse Meer 02

Ook hier zwemt nog een IJsduiker. Na een tijdje vind ik het allemaal wel weer prima en ga ik via de Brouwersdam weer richting huis. Op de Brouwersdam word ik nog even in de war gebracht door een Aalscholver die met een hupje in de spuisluis aan het jagen is. Lange tijd denk ik naar een Kuifaalscholver te kijken.

Om 19:00 ben ik weer thuis.

Related Articles

Eglazine

Juffertje