Sneeuwgors

Plectrophenax nivalis - Snow Bunting

  Vrij Algemeen

Eerste waarneming: 18-02-1988, Lauwersmeer

Normale habitat is het palearctisch en het nearctisch gebied. De Sneeuwgors heeft een voorkeur voor de rotsachtige en schaars begroeide toendra's langs de Noordelijke IJszee, Noord-Amerika, Scandinavië en de bergen van Schotland. Ze broeden in de korte zomerperiode in het poolgebied slechts eenmaal. De soort telt vier ondersoorten: - P. n. nivalis (Linnaeus, 1758): noordelijk Noord-Amerika en noordelijk Europa. - P. n. insulae (Salomonsen, 1931): IJsland. - P. n. vlasowae (Portenko, 1937): van noordoostelijk Europa tot noordoostelijk Siberië. - P. n. townsendi (Ridgway, 1887): de Komandorski-eilanden, de Aleoeten en de Pribilofeilanden. Tijdens de wintermaanden kan de Sneeuwgors langs de Nederlandse en Belgische kust gezien worden. De vaste overwinteringsgebieden zijn echter de steppen van Oost-Europa en Noord-Amerika.

Waarnemingen

13 november 2020, Sneeuwgors, Paessens

  • 20061105_Sneeuwgors_Eemshaven
  • 20131117_Sneeuwgors_Lauwersoog
  • 20201113_Sneeuwgors_Paessens
  • 20210110_Sneeuwgors_Paessens